Dětský den - Lužkovice 2005, díl I.
Pořádání Dětských dnů mělo v Lužkovicích vždy velkou tradici. U zrodu této akce stál pan Stanislav Březík z Lužkovic a dětské dny tehdy ještě pořádala samostatná TJ Sokol Lužkovice.

Později po roce 1960 po sloučení obcí Lužkovice, Lípa a Želechovice nad Dřevnicí v jeden administrativní celek (všechny tři obce byly spravovány MNV Želechovice) byly dětské dny již pořádány pod hlavičkou TJ SOKOL Želechovice. Místa pořádání byla různá. Dělo se tak až do roku 1989. Po tomto roce z důvodu politicko-společenských změn ochablo konání těchto akcí obecně,a to nejenom v Lužkovicích. V Lužkovicích i Želechovicích však akce pro děti některé roky konány byly. Stačí sáhnout do minulosti a každý si vzpomene například na Pohádkový les. Počet lidí (asi 3000), kteří v Lužkovicích tuto akci navštívili,svědčí o tom, že pořádání akcí tohoto druhu tu mělo vždy tradici a vysokou úroveň. Samozřejmě, že uspořádat akce tohoto druhu není vůbec jednoduché, nakonec FK Lužkovice - oddíl kopané, místní sbor dobrovolných hasičů Lužkovice, tehdejší dobrovolníci, prostě všichni, kteří nějak pomáhali,vědí své. A to ještě nemluvím o počasí, pokud nevyjde, akce potom není tak úspěšná.

Jedním z úkolů pro letošní rok, který si vytklo SZLZ, bylo uspořádat nějakou větší akci pro děti, a to hlavně z toho důvodu, že se tu již delší dobu žádná nekonala. Cílem uspořádání této akce bylo také probudit v občanech našich místních částí vědomí, že se pro ně a jejich děti něco konkrétního dělá. Prostě něco, kde jsou vidět jak spokojené děti, tak i jejich rodiče z Lužkovic, Želechovic a okolních obcí, jak tomu bývalo v minulosti. Termín akce nakonec musel být posunut na konec června z toho důvodu, že v místě před pódiem probíhaly ještě povrchové úpravy terénu v souvislosti s regulací Dřevnice. Konečný termín byl nakonec stanoven na konec června 2005.

V sobotu 25.6. 2005 po 13-té hodině byl Dětský den v Lužkovicích naším moderátorem oficiálně zahájen. Jak si každý mohl přečíst na plakátech, měl Dětský den v plánu bohatý program.

Jako první vystoupení měla zásahová jednotka Městské policie Zlín se skvěle vycvičeným německým ovčákem 2-letým ARGEM. Argo skvěle a s chutí likvidoval simulované výpady figuranta, a to i se zbraní v ruce a taktéž naprosto bezchybně vykonával všechny povely. Jeho pořadovka poslušnosti byla přímo ukázková. Však také příslušníci naší Městské policie Zlín sklidili po svém vystoupení zasloužený bouřlivý potlesk od občanů.

Druhým vystoupením byla ukázka z jedné sportovních aktivit skupiny floorballu při ZŠ v Želechovicích nad Dřevnicí pod vedením Miloše Nečase. Po skončení vlastní akce si někteří zájemci mohli tento nový druh sportu vyzkoušet na ostro. Mnozí se přesvědčili, že to zase až tak jednoduché není.

Jako další se předvedl SDH Želechovice-Paseky. Vzorový útok nám předvedlo smíšené družstvo dětí pod přímým velením okrskového velitele pana Vladislava Žitného.

Další atrakcí v pořadí, kterou uvedl náš moderátor bylo předvedení závodní Škody Felicie, KIT car 1,6 skupina A6, řidič - Milan Kneifel, navigátor Jaroslav Blažek. Vůz se pravidelně účastní mezinárodního mistroství ČR v rallye. Z laskavým svolením zapůjčil k předvedení p. Vlastimil Brůzl. Od vozu se nemohli odtrhnout hlavně malí kluci, nakonec není se čemu divit.

Dalším vystoupením se uvedla skupina dívek AEROBIC - junior z TJ Sokol Želechovice pod vedením Mgr. Jany Machovské. Vystoupení mělo vynikající úroveň.

Poté mohli děti shlédnout artistické vystoupení člena Ekocentra Čtyřlístek. U stánku této skupiny, se také děti bavily skládáním různých skládaček, učily se poznávat živočichy atd.

To, že začíná další akce, nemusel moderátor ani ohlašovat. Řev motorů motocyklů nám napověděl, že konečně dorazili na provizorní motokrosovou dráhu kluci skupiny Želechovský motokros pod vedením Milana Bobála. Jejich "leteckou akrobacii" sledovali nejenom děti s němým úžasem. Po skončení vlastní vložky, potom některé zájemce z řad dětí povozili. Myslím, že někteří na to budou dlouho vzpomínat.

Oživením a vyplněním čekání na přílet letadla využil pan Milan Bobál z Lužkovic a přivedl mezi děti živou kozu s dvěma kůzlaty. Bylo vidět, že hlavně malému kozlíku Šikulovi přítomnost dětí vůbec nevadila a nechal se hladit. Jak jsme se dozvěděli od několika dětí, ty shlédly živou kozu s kůzlaty poprvé právě v Lužkovicích.

To už však přicházel na řadu zlatý hřeb programu, házení žvýkaček z letadla na hřiště dětem. Atrakci pro nás udělal pan Stanislav Ševčík s letadlem ULL CONDOR. Po třech kolech házení všem účastníkům zamával křídly a odletěl zpět na letiště.

Po poslední atrakci se zapálila vatra a začalo opékání špekáčků. Množství lidí u táboráku nasvědčovalo tomu, že mnohým za odpoledne vyhládlo.

Po dobu celého programu probíhaly jednotlivé soutěže pro děti, které byly vzápětí odměňovány pamlsky nebo i hračkami či jinými cenami. Převažovaly dovednostní soutěže jako např: házení šipkami, házení míčků do otvorů, shazování malých a velkých kostek míčkem, shazování kelímků vodní pistolí, trefování se míčkem mezi kuželky hokejkou, malování na asfalt křídami. Velkou oblibu u dětí měla soutěž zasahování terčů vodní stříkačkou - od této soutěže se kluci nemohli skoro odtrhout. Dodatečně jsme zjistili, že se jedná hlavně o potomky dřívějších hasičů. Asi to mají v krvi.

Radostným zjištěním pro nás také bylo, že nás navštívila místní televize EMURFILM a část programu nafilmovala. Děkujeme.

Taktéž nás potěšila návštěva primátora města Zlína Mgr. Tomáše Úlehly a senátorky PaeDr. Aleny Gajdůškové, kteří byli překvapeni množstvím návštěvníků a úrovní celé akce.

Oddíl kopané FK Lužkovice kromě starosti o občerstvení v průběhu celé akce, potom večer uspořádal zábavu pro starší a pokročilé. Hrála nám skupina PRINZ.

Na závěr je potřeba říci, že nám přálo počasí. Každý kdo takové akce pořádá, ví, že dobré počasí je polovina úspěchu.

Naše sdružení velmi děkuje všem, kteří přispěli finančně i věcně. Slova díků patří také za pomoc při organizaci FK Lužkovice, Sboru dobrovolných hasičů Lužkovice, TJ Sokol Želechovice a taktéž všem dobrovolníkům, kteří obětovali svůj čas pro zdar celé akce.

Radek Knap, Lužkovice, červen 2005
Foto: Radek Knap
Zpracoval: Radek Knap

1.JPG
Předseda SZLZ ing. Babík oficiálně zahajuje Dětský den v Lužkovicích.
2.JPG
Standa Březík - zakladatel tradice Dětských dnů v Lužkovicích.
3.JPG
Na Dětský den zavítal i primátor města Zlína Mgr. Tomáš Úlehla.
4.JPG
Našeho Dětského dnu se také zúčastnila senátorka PaeDr. Alena Gajdůšková.
Zveřejněno 28.06.2005 v 19:55.